Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?
Artikel toegevoegd op

Akoestische panelen vormen een goede oplossing om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Je kunt ze tegen de muren of aan het plafond bevestigen, maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om gebruik te maken van akoestische oplossingen. Wanneer je eenmaal besloten hebt om gebruik te maken van een akoestische oplossing, komt de vraag “hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?”. Dat is, zonder voorkennis, niet meteen een makkelijk opgave!

Inschatten hoeveel m2 akoestische panelen je nodig hebt

Zonder kennis van geluid of akoestiek is het bijzonder moeilijk om in te schatten hoeveel akoestische panelen je juist nodig hebt. Gelukkig kan je altijd beroep doen op de expertise van een professional. Zo krijg je bij Cotese Acoustics professioneel advies over jouw situatie en kan je altijd bij ons terecht met je vragen.

Wil je toch graag zelf een inschatting maken om te achterhalen hoeveel panelen je precies nodig hebt?

Gebruik onze calculator om te berekenen hoeveel akoestische panelen je nodig hebt!

Gewenste mate van akoestiekverbetering

De eerste factor die je in rekening moet brengen, is de gewenste mate van akoestiekverbetering. Heb je last van een kleine echo of galm? Dan zoek je misschien slechts een kleine verandering. Voor sommige ruimtes zijn er drastische wijzigingen nodig. In de best mogelijke situatie kies je voor een optimale akoestiek waarbij er geen echo of nagalm meer hoorbaar is.

De omgeving waarin je werkt is ook belangrijk. Zo kan in een zorgomgeving gekozen worden voor een perfecte akoestiek waar geen irritante geluiden meer weerkaatst worden. Andere omgevingen, zoals een huiskamer of leslokaal wordt er veelal gekozen om de akoestiek in mindere mate te verbeteren. Alles hangt af van jouw specifieke situatie en jouw wensen.

Bekijk onze akoestische oplossingen voor een betere akoestiek in jouw ruimte!

Specificaties van de ruimte

De indeling en opbouw van de te behandelen kamer is ook erg belangrijk. Zo moet je rekening houden met de oppervlakte van de muren en plafonds, maar ook met de hoogte van de ruimte. In een hogere ruimte heb je zo’n 10 tot 15% meer m2 akoestische panelen nodig dan in een lagere ruimte.

Absorptiewaarde van de akoestische panelen

Wanneer je gebruik maakt van akoestische panelen met een hoge absorptiewaarde, heb je logischerwijs minder panelen nodig om hetzelfde effect te bekomen. De akoestische panelen van Cotese Acoustics beschikken over een hoge absorptiewaarde, wat sneller goede resultaten oplevert.

De plaatsing van de akoestische panelen

De exacte plaatsing van de akoestische panelen zorgt ook voor verschillende resultaten. Zo kan je de akoestische panelen gebruiken als wandpanelen of plafondpanelen, maar je kan ook kiezen voor baffles of plafondeilanden. In kantoorruimtes wordt vaker gekozen voor bureauschermen en sportzalen lenen zich dan weer beter voor akoestische gordijnen.

Een optimale akoestiek creëren

Om een optimale akoestiek te creëren in een ruimte kan je gebruik maken van deze vuistregel. Je gaat van start met het berekenen van de vloeroppervlakte van de ruimte en de hoogte van het plafond. Aan de hand van die gegevens kan je procentueel berekenen hoeveel m2 akoestische panelen je best plaatst voor een goede tot perfecte akoestiek.

Voor kamers met een plafond lager dan 3 meter, installeer je best akoestische panelen die 35 tot 50% van het vloeroppervlak beslaan. Is je plafond hoger dan 3 meter, dan heb je meer akoestische panelen nodig om de geluidsbeleving te optimaliseren. Je installeert dan best panelen met een oppervlakte van 50 tot 65% van de totale vloeroppervlakte.

Deze percentages zijn eerder een richtlijn dan harde wetenschap, gezien veel afhangt van de rest van je inrichting en de exacte hoogte van je plafonds.

Hoeveel m2 akoestische panelen heb jij nodig?

Wanneer je zelf weinig voorkennis hebt over akoestiek en geluidsbeleving doe je er goed aan om advies in te winnen bij een expert, zoals Cotese Acoustics. Wij helpen je graag verder met professioneel advies, specifiek voor jouw situatie. Zo kunnen we bij je langskomen om de galm te meten. Aan de hand van die informatie kunnen we je verder helpen met advies op maat van jouw situatie en ruimtes.

Contacteer ons voor een offerte op maat!

Andere relevante artikelen:

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand