Hoe wordt galm gemeten?

Galm meten
Artikel toegevoegd op

Je kent ze wel, die ruimtes waar iedere voetstap 5 keer weergalmt en waar ieder geluid als een priem in je oren prikt. Ruimtes met een onaangename akoestiek of een duidelijke galm, zijn niet meteen de fijnste plekken om te vertoeven. Galm is een onaangenaam effect dat zeker aangepakt moet worden. Er bestaan voldoende oplossingen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Maar eerst moet er gestart worden met een galm meting van de ruimte. Hoe erg is het gesteld met galm en akoestiek in een ruimte en waar wordt het geluid versterkt?

Waarom akoestiek en galm meten?

Galm wordt gemeten om te bepalen hoe groot het probleem exact is. Wanneer we merken dat een specifieke ruimte meer galm produceert dan een andere, dan zullen we voor die ruimtes ook andere oplossingen aanbieden.

Het meten van de galm geeft ons ook een duidelijk beeld van de situatie. En zoals dat bij ieder probleem het geval is: wanneer je de eigenlijke oorzaak mee kan betrekken, is de oplossing vaak des te doeltreffender.

Dus: hoe gaan we te werk om de galm te meten in jouw ruimtes en gebouwen?

Meting van het geluid met alarmpistool

Met een alarmpistool produceren we een geluid met een volume van maar liefst 110 dB. Dat volume ligt hoog genoeg om een hardcore feestje mee te geven, maar gelukkig geeft ons alarmpistool slechts 1 kort en luid signaal. Er bestaan andere geluiden die gebruikt kunnen worden om galm te meten, maar wij opteren voor het alarmpistool omwille van de heldere, korte en harde klank.

Het meten van de nagalmtijd

Na het initiële geluid dat het startpistool maakt, gebruiken we sensoren en een degelijke computer met onze specifieke software. Die meet de tijd die verstrijkt tot het geluid weer onder 60 dB zakt. De tijd die nodig is voor het geluid om van 110 dB naar 60 dB te zakken, noemen we de nagalmtijd.

De optimale nagalmtijd voor een ruimte bedraagt gemiddeld 0,7 tot 0,8 sec. Deze tijd is afhankelijk van de specifieke ruimte. Wanneer het langer duurt voor het geluid om af te zwakken, ervaren wij dat zelf als onaangenaam. Het gaat er dus om dat de galm zo kort mogelijk moet zijn om een aangenaam gevoel te krijgen in een kamer.

Hoe wordt galm gemeten in verschillende ruimtes?

Dit proces wordt herhaald in iedere ruimte waar je galm ervaart. Omdat iedere ruimte anders is, ervaar je galm ook verschillend. Afhankelijk van de aanwezige geluiden, kan nagalm een sterker effect hebben. Zo is een kantine veelal een lawaaierige ruimte waar we andere normen hanteren dan bijvoorbeeld in een kleine vergaderzaal.

Voor iedere ruimte bepalen we de ideale nagalmtijd, afhankelijk van de oppervlakte en het aantal geluid producerende apparaten in de ruimte. Voor kamers waar een heleboel apparaten geluid produceren, verlagen we de optimale nagalmtijd omdat dat als aangenamer wordt ervaren.

Lees ook zeker onze case study, waar we jou meenemen vanaf de meting tot onze uiteindelijke oplossing.

Berekening van absorptie oppervlakte per ruimte

De afmetingen van een ruimte zijn erg belangrijk om de nagalm te meten en om tot een goede akoestische oplossing te komen. Zo beschikken grotere ruimtes over grotere muren, plafonds en vloeren. Al deze oppervlakken zorgen voor galm. We meten alle ruimtes nauwkeurig op om de aanwezige absorptie oppervlakte te bepalen. Onze berekeningen worden uitgevoerd aan de hand van de wet van Sabyne.

Akoestische oplossingen

Nadat alle waarden en cijfers bepaald zijn, kan er gekozen worden voor verschillende akoestische panelen. We hebben een ruim aanbod aan akoestische wandpanelen, akoestische plafondpanelen, plafondeilanden, baffles en gordijnen. De juiste combinatie van materialen resulteert in een ruimte met een aangename geluidsbeleving waar iedereen graag wat langer blijft zitten dan nodig!

Simuleren of meteen plaatsen?

Nadat we de galm gemeten hebben en de oppervlakte van de ruimte bepaald hebben, kunnen we starten met de integratie van de akoestische oplossingen. In sommige gevallen zijn de wijzigingen klein en kunnen we meteen starten met de plaatsing. Toch gebeurt het ook regelmatig dat er eerst gekozen wordt voor een simulatie.

Die simulatie bevat een 3D beeld dat we genereren waarbij de akoestische oplossingen digitaal geïntegreerd worden. Zo krijg je een duidelijk beeld van de benodigde wijzigingen. Aan de hand van deze simulaties kan je daarna zelf kiezen hoe je de ruimte exact wil aanpakken.

Maatwerk bij Cotese Acoustics

Al onze akoestische oplossingen zijn beschikbaar als maatwerk. Wil je graag dat iedere ruimte een ideale akoestiek heeft? Dan kan je rekenen op onze experts om plaatselijk een meting van de galm uit te voeren. Op die manier kunnen we je voorzien van de perfecte oplossing tegen een onaangename akoestiek en tegen overdreven galm. Contacteer ons voor een offerte op maat van jouw project.

Andere relevante artikelen:

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand