Geluidsisolatie versus geluidsabsorptie

Geluidsisolatie versus geluidsabsorptie
Artikel toegevoegd op

Geluidsisolatie en geluidsabsorptie zijn termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Toch zijn ze erg verschillend. Wanneer we het over geluid en akoestiek hebben, zijn zowel geluidsisolatie als geluidsabsorptie van belang. Ga je op zoek naar een oplossing om de akoestiek in een ruimte te verbeteren? Dan is het interessant dat je het verschil tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie begrijpt.

Wat is geluid?

Geluid is een wijziging in de luchtdruk die veroorzaakt wordt door trillingen in de lucht. Die trillingen worden veroorzaakt door een geluidsbron. Ze bewegen zich doorheen een ruimte totdat ze uitdoven. De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in dB (decibel).

Wat is galm of geluidsreflectie?

Galm of geluidsreflectie ontstaat wanneer een geluid wordt weerkaatst. In akoestische termen gaan we na hoe lang het geluid in een ruimte nagalmt nadat de geluidsbron is uitgeschakeld. Nagalm is namelijk een type geluid waar we als persoon vrij veel hinder van ondervinden.

Wat is geluidsisolatie?

Bij geluidsisolatie zorgen we ervoor dat geluiden niet van de ene naar een andere kamer kunnen gaan. Geluidsisolatie omschrijft het effectief tegenhouden van geluidsgolven. Zo isoleer je een ruimte tegen geluiden van buitenaf of isoleer je een ruimte waar veel geluiden geproduceerd worden om deze binnen de ruimte te houden. De efficiëntie van geluidsisolatie wordt gemeten aan de hand van het overblijvende geluidsniveau in dB.

Om aan geluidsisolatie te doen, is massa een bepalende factor. Hoe hoger de massa en densiteit van een materiaal, hoe beter dat materiaal in staat is om geluidsgolven efficiënt tegen te houden. Geluidsisolerende materialen zijn veelal zwaar en luchtdicht. Beton is bijvoorbeeld erg goed voor geluidsisolatie.

Wat is geluidsabsorptie?

Geluidsabsorptie beschrijft het absorberen van geluidsgolven. Het geluid wordt hier niet tegengehouden of weerkaatst, maar geabsorbeerd. Door gebruik te maken van absorberende materialen kunnen de golven niet volledig terugkaatsen en verklein je dus de nagalm of geluidsreflectie.

Door gebruik te maken van poreus materiaal wordt een deel van het geluid omgezet in warmte, terwijl een ander deel alsnog wordt terug gekaatst, zij het in mindere mate. Akoestische materialen die het geluid absorberen, bestaan vaak uit minerale wol, zoals glaswol of rotswol. Ieder materiaal heeft een verschillende absorptiewaarde. Die waarde wordt gemeten in Alpha waarden. Hoe hoger de Alpha waarde, hoe beter de geluidsabsorptie van het materiaal.

Geluidsisolatie versus geluidsabsorptie

Wanneer je de akoestiek of geluidsbeleving in een ruimte wil verbeteren, is het interessant dat je in eerste instantie achterhaalt of je aan geluidsisolatie of geluidsabsorptie wil doen. Dat hangt af van de aard van de geluiden die je ervaart in de ruimte.

Wil je vooral geluiden van buitenaf buiten houden of een kamer waar je lawaai maakt isoleren van de buitenwereld? Dan doe je aan geluidsisolatie. Ervaar je eerder last van geluiden die binnenshuis of in dezelfde ruimte geproduceerd worden? Dan doe je best aan geluidsabsorptie.

Ben je niet zeker van de juiste aanpak of ben je op zoek naar het advies van een professional? Neem dan gerust contact met ons op. Onze geluidsexperts helpen je graag verder!

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand