Wat is de absorptiewaarde van akoestische panelen?

Absorptiewaarde akoestische panelen
Artikel toegevoegd op

Akoestiek en geluidsbeleving in een ruimte zijn erg belangrijk, zeker in ruimtes waar je veel tijd doorbrengt of waar je gasten ontvangt. Een onaangename akoestiek zorgt ervoor dat een ruimte geen fijne plek is om tijd door te brengen. Iedereen heeft er dus baat bij dat een ruimte een goede akoestiek voortbrengt. Wanneer je eenmaal besloten hebt om een akoestische oplossing te zoeken, komen er veelal een heleboel vragen boven water drijven zoals “wat is de absorptiewaarde van akoestische panelen?”. Goede vragen waar je graag een antwoord op wil. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over akoestische panelen en hun absorptiewaarde!.

Wat is de absorptiewaarde van akoestische panelen?

De absorptiewaarde van een materiaal geeft weer hoeveel geluid het materiaal opneemt. De waarde beschrijft de akoestische prestatie van de akoestische panelen. De absorptiewaarde wordt uitgedrukt met een getal tussen 0 en 1, waarbij 1 een volledige absorptie weergeeft. Het cijfer wordt uitgedrukt in AlphaW, wat staat voor ‘Weighted Sound Absorption Coefficient’.

Hoe hoger de AlphaW waarde, hoe beter de geluidsabsorptie van het paneel is!

AlphaW waarden

De AlphaW waarde is slechts één van verschillende methodes om de absorptiewaarde van akoestische panelen te berekenen. Het is ongetwijfeld één van de meest accurate en correcte waardes die je kan terugbrengen naar verschillende materialen en zo met elkaar vergelijken.

De AlphaW waarde wordt uitgedrukt in een grafiek waarbij de exacte absorptiewaarde per geluidsfrequentie wordt weergegeven.

Absorptiewaarde van onze akoestische panelen

Veel akoestische panelen die je mometeel kan vinden hebben een akoestische absorptiewaarde tussen 0,4 en 0,9 AlphaW.

De akoestische oplossingen die je bij Cotese Acoustics kan bestellen, beschikken over een behoorlijk hoge absorptiewaarde tussen 0,65 en 1 AlphaW.

Akoestisch paneel Absorptiewaarde Geluidsabsorptie
Cotese Panel 4 cm AlphaW 1 100% geluidsabsorptie
Cotese Moon 4 cm AlphaW 1 100% geluidsabsorptie
Cotese Frame 4 cm AlphaW 0,95 95% geluidsabsorptie
Quix Panel 2,5 cm AlphaW 0,65 65% geluidsabsorptie

Hoe weet je welke absorptiewaarde je nodig hebt?

De absorptiewaardes die je nodig hebt om jouw ruimte een aangename akoestiek te geven, hangen af van verschillende factoren. Wanneer je onvoldoende absorptiewaarde integreert in je ontwerp, zal je ruimte een echo of galm produceren. Ruimtes waar té veel akoestische absorptie wordt geplaatst, krijgen dan weer te kampen met een té snel weg ebbend geluid. De gulden middenweg is hier altijd de juiste keuze.

Cotese Acoustics beschikt over de middelen om de echo en galm in een ruimte te meten. Nadat we de galm gemeten hebben, kunnen we je een duidelijk beeld geven van de vereiste absorptie.

Advies inwinnen bij een expert

Wil je graag de onaangename akoestiek in één of meer van je ruimtes aanpakken, maar weet je niet helemaal hoe je er best aan begint? Dat is heel normaal! Het is zeker niet evident om de akoestiek in een ruimte perfect in balans te brengen. Je doet dan ook best beroep op de expertise van een professional. Cotese Acoestics heeft jaren ervaring met geluidsbeleving en akoestiek. We helpen je dan ook graag verder met de akoestische optimalisatie van jouw gebouw en ruimtes. Contacteer ons voor een offerte op maat van jouw project.

Andere relevante artikelen:

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand