Een vide: licht, lucht en galm

Een vide : licht, lucht en galm
Artikel toegevoegd op

In de hedendaagse architectuur wordt wel vaker een vide getekend. Het vormt een mooie verbinding tussen woongedeeltes, brengt het licht naar binnen en maakt een ontwerp luchtig. Omdat ruimte ook kostbaar is geeft een vide bovendien een extra dimensie aan het bouwproject en creëert het zo een gevoel van openheid.

Wat zijn dan de keerzijdes van deze vorm van architectuur?

Een vide laat niet enkel licht en lucht door. Het heeft ook een impact op de verplaatsing van warmte die van beneden naar boven circuleert. Kookgeurtjes volgen deze luchtcirculatie eveneens. En last but not least, de geluiden verplaatsen zich vrij tussen de verbonden ruimtes in. Bovendien werkt een vide als een trechter waarin galm gaat ontstaan. De harde oppervlaktes rondom de vide (bv. glazen koepels, ramen, beton) zullen de geluidsgolven weerkaatsen en het geluid in snel tempo heen en weer verplaatsen.

Om die reden kan het nuttig zijn om een glazen scheidingswand te voorzien die de verdiepen van elkaar scheidt. Een scheiding in glas zal weliswaar het geluid isoleren en de 2 verdiepen akoestisch scheiden maar dit kan ook een nefast effect op de akoestiek in de afgesloten ruimtes hebben omdat het een extra harde wand is. Geluid isoleren gaat dan ten koste van de ruimteakoestiek in de afzonderlijke ruimtes.

Het geluid isoleren met een glazen wand is dus vrij makkelijk, de akoestiek hiermee verbeteren is dat minder. Er zijn gelukkig ook andere mogelijkheden om het geluid te dempen en zo ook de nagalm te reduceren.

Zo kan u bijvoorbeeld akoestische panelen op de muren en/of plafonds van de vide plaatsen. Deze zullen de geluidsreflecties opvangen waardoor het geluid niet meer als een pingpong balletje heen- en weer kaatst. Deze panelen kunnen als schilderijen op de muren gehangen worden (met een foto bedrukking of in een uni kleur) maar ze kunnen ook als vaste panelen aan muren of plafonds bevestigd worden (in bijvoorbeeld dezelfde kleur als de wand of plafond).

Wanneer er ook sprake van inkijk is, kan je met akoestische glasgordijnen een dubbel effect bekomen. Deze zeer mooie strakke glasgordijnen zijn zo ontworpen dat ze een hoge geluidsabsorptie bieden (tot 60 % van het geluid). Ze bestaan in verschillende moderne designs en kleuren.

De akoestische oplossingen gaan niet enkel de nagalm wegwerken maar zullen ook het geluidsniveau aanzienlijk dempen.

Meten = Weten

Aarzel niet om met Cotese Acoustics contact op te nemen zodat wij ter plaatse de nagalmtijd kunnen opmeten. Op basis van deze meting en het volume van de ruimte kunnen wij exact berekenen hoeveel materiaal u nodig heeft en waar dit het best geplaatst kan worden.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand