Rumoer in de horeca, het belang van een goede akoestiek

Akoestiek in de horeca
Artikel toegevoegd op

Akoestiek op het menu

Naast een kwaliteitsvolle gastronomie en een mooi interieur is het ook belangrijk om oog te hebben voor een goede akoestiek in jouw zaak. Er is niets ergers dan na een heerlijke maaltijd in goed gezelschap met hoofdpijn naar huis te gaan omdat je het gevoel had in een stationshal te dineren. Vandaag de dag zijn goede recensies op internet bijzonder cruciaal. Als je een taverne, brasserie of restaurant googelt zal je deze beoordelingen vrij snel tegenkomen en laten meespelen in je keuze. Investeren in een akoestische oplossing is dan ook geen bijzaak maar een manier om je klanten tevreden te stellen en de mond aan mond reclame positief te stemmen. Want hoe goed de maaltijd ook mocht zijn, indien mensen klagen over de verstaanbaarheid in de zaak zullen ze met een negatief gevoel naar huis gaan.

Het Lombard effect

Om esthetische en ook praktische redenen (onderhoud en hygiëne) wordt er in de horeca vaak gekozen voor harde en gladde materialen. Die ogen niet alleen mooi maar zijn ook makkelijk te reinigen. Tegelvloeren, beton, glaspartijen, gelakte kasten en tafels veroorzaken geluidsreflecties. Wanneer meerdere gesprekken zich aan verschillende tafels voordoen ga je een bijzonder fenomeen het Lombard effect genoemd meemaken. Door de vele geluidsreflecties horen sprekers hun eigen geluid terugkomen en gaan ze zich in eerste instantie naar de luisteraar toe buigen omdat ze denken niet gehoord te worden. Na een tijdje beginnen ze ook luider te spreken waardoor de andere gesprekken ook luider worden. Hoe meer geluidsbronnen er dan zijn, hoe meer geluidsreflecties en hoe harder mensen gaan converseren. De rust keert pas weder wanneer het aantal conversaties vermindert.

Vilt/noppen onder tafels: een mythe

In een horecazaak zijn alle klanten aan tafels of aan de bar geïnstalleerd. Wanneer deze mensen praten gaat het geluid op tafelbladen en barmeubels weerkaatsen. De meeste van deze geluidsgolven gaan dus richting plafond. Het is een mythe om geluidsreflecties onder tafels of stoelen op te willen vangen. Eerst en vooral omdat de geluidsgolven zich daar amper bevinden. Daarnaast ook omdat vilt en noppen niet de nodige absorptie kunnen veroorzaken (te dun materiaal).

Open keuken, open geluidsdoos

Het is een trend om klanten in jouw keuken te laten kijken. Hiermee krijgen ze een inkijk in de werking, de netheid, zien ze hoe bereidingen gedaan worden en hoe vers het eten wel is. Maar een keuken geeft ook veel geluid dat zich via de harde oppervlaktes naar de zaal verplaatst. Deze geluidsreflecties kunnen voor een groot deel weggenomen worden door akoestische plafondpanelen te plaatsen.

Akoestische oplossingen op maat

De akoestiek in jouw horecazaak verbeteren? Dat kan door boven de tafels akoestische plafondpanelen te plaatsen. Hoe korter bij de geluidsbron, hoe sneller het geluid gedempt zal worden. Je kan ook werken met akoestische wandpanelen tegenover de raampartijen. Vensters veroorzaken namelijk een groot deel van de geluidsreflecties.

Cotese Acoustics komt ter plaatse om eerst een galmmeting te doen. Op basis hiervan kunnen we exact het aantal vierkante meters absorptiemateriaal bepalen. Samen met de eigenaar/uitbater bekijken we dan hoe deze materialen binnen het vooropgesteld budget en de look van het interieur kunnen passen.

Aarzel zeker niet om met ons contact op te nemen voor een vrijblijvende offerte.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand