Project in de kijker: Sporthal Heverlee

Artikel toegevoegd op

Wat is er fijner dan een balletje of een pluimpje te slaan, sporten is toch gezond?

Maar vaak zijn sportzalen door hun architectuur en gebruik van gladde harde materialen grote echo ruimtes.

De akoestiek dient weliswaar niet zo goed te zijn als in een woonkamer of klaslokaal maar de nagalmtijden liggen soms zo hoog dat het onmogelijk wordt om nog te genieten en te ontspannen tijdens het sporten.

Probleemstelling

In Heverlee bezochten we in november 2017 de splinternieuwe prachtige sporthal van Salco dat volledig in metaal opgetrokken werd. Leraren van de school klaagden dat het zeer vermoeiend en moeilijk was om sportles te geven. Ook wenst de school dit mooie complex aan sportverenigingen open te stellen. Tijdens de galmmetingen kwamen we galmtijden van 5 tot 6 seconden tegen. Een balgeluid beef dus letterlijk langer dan 5 seconden in de ruimte hangen!

Voor sportruimtes en zwembaden is een galm van 2 seconden of lager aangeraden.

Ons voorstel

Het berekenen van de nodige vierkante meters aan akoestisch materiaal houdt rekening met de opgemeten nagalmtijd en het volume van de ruimte. Hier dus een  gemiddelde van 5,2 seconden en  10140 m3.

Uiteindelijk wordt er in samenspraak met de school beslist om 546 m2 akoestische absorptie materiaal te plaatsen om zo naar 2 seconden nagalmtijd te gaan. Een afwijking  van 0,4 seconden wordt toegestaan.

Omdat het hier over een vrij grote hoeveelheid materiaal gaat is het best om met akoestische baffles te werken. Deze verticale elementen zijn dubbelzijdig. Ze hebben een geluidstopper in het midden waardoor je de vierkante meters absorptie kan verdubbelen. De polyesterdoeken worden bedrukt in uni kleur of met een foto (in dit geval met het logo van de school).

60 Baffles komen aan het plafond. Er wordt uiteraard gecheckt met de bouwheer of de structuur van de sporthal dit gewicht kan dragen.

5 m2 absorptie oppervlakte (2,5 m2 x 2 zijdes) per baffle => 300 m2 aan plafond.

De rest (246 m2) wordt aan de wanden in tientallen panelen uitgetekend die tussen de metalen balken geplaatst kunnen worden. De Rockfon VertiQ panelen hebben een gekleurde vlies (lichtgrijs) waardoor ze afwasbaar en redelijk stootvast zijn.

Verbluffend resultaat

Tijdens het krokusverlof vinden de werken plaats zodat de schoolactiviteiten niet gehinderd worden. De grote hoogte van het dak vraagt om stellingen en een hoogtewerker, een sportieve challenge !

Op een week wordt zoals vooropgesteld de klus geklaard en bij het nameten van de galm is de nagalmtijd gezakt naar een gemiddelde waarde van 2,1 seconden, een enorm verschil.

 

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand