Voor- en na: concrete case study

Artikel toegevoegd op

Men vraagt zich soms af hoe we concreet te werk gaan om de akoestiek in een ruimte te verbeteren.

Om dit goed te kunnen illustreren hebben we onze nieuwe kantoren in Dendermonde als case study gebruikt. Want zeg nu zelf, je werkt in ruimte akoestiek en komt in een nieuw kantoor terecht waar de verstaanbaarheid door geluidsreflecties niet optimaal is … dit willen we toch echt niet.

Geluidsmeting met alarmpistool

Onze refter wordt vaak gebruikt als vergaderruimte. Zowel tijdens de middagpauze als tijdens vergaderingen werd er een hoge nagalmwaarde ervaren. In die mate zelf dat het er onplezierig lunchen en vergaderen was.

Om de nagalmtijd te meten kunnen we opteren voor het gebruik van een alarmpistool. Dit geeft een geluid dat voldoende hard en kort is (110 Db). Het klappen met de handen zou bijvoorbeeld een vertekend beeld geven.

De applicatie die we gebruiken meet de tijd dat het initieel geluid met 60 dB zakt, dat is dan de nagalmtijd.

Deze oefening hebben we ook in het kantoor van de Plant Manager, dat van de CEO, het bureel van de Projectleiders en het bureau van de binnendienst gedaan.

Voor: resultaten meting nagalmtijd

Meting galm geluidspistoolResultaten nagalmtijd
Kantine :
1,5
seconde

Hiernaast ziet u een voorbeeld van galm-meting (kantine/vergaderzaal)

We bepalen dan per ruimte aangewezen nagalmtijd in functie van het aantal geluidsbronnen per ruimte. kantine => Aangeraden nagalmtijd : 0,7

De testresultaten in de kantoren waren als volgt :

Kantoor Plant Manager : 1,1s, aangeraden nagalmtijd: 0,8

Kantoor CEO : 1 s, aangeraden nagalmtijd : 0,8

Kantoor Back-office : 0,9s, aangeraden nagalmtijd : 0,8

Kantoor projectleiders : 0,9s, aangeraden nagalmtijd : 0,8

De aangeraden nagalmtijd wordt bepaald door het aantal geluidsbronnen in de ruimte. Een ideale nagalmtijd is 0,8 seconde of lager. Hoe meer geluidsbronnen hoe korter men de galm wenst zodat het geluid snel gedempt wordt. Voor de kantine gaan we dus een tikkeltje lager gaan.

 

Berekening absorptie oppervlakte

Op basis van het volume van de ruimte en de gemeten nagalmtijd kan men perfect berekenen hoeveel vierkante meters extra absorptiemateriaal er geplaatst moet worden. Dit wordt gedaan op basis van de wet van Sabyne.

Vergaderruimte/kantine : 8,7 m2

Kantoor Plant Manager : 2,1 m2

Kantoor CEO : 2,5 m2

Kantoor binnendienst : 2,4 m2

Kantoor Projectleiders : 5,3 m2

 

Simulatie

Voor sommige ruimtes is het interessant een simulatie te maken zodat men een beeld kan krijgen van de uiteindelijke look. Dit doen we niet systematisch maar kan als service wel aangeboden worden. Zeker als het grote akoestische muurpanelen zijn in de ruimte en ze de ruimte een volledige metamorfose gaan geven.

Hieronder enkele voorbeelden van voorstellen voor de vergaderruimte/kantine :

 

Keuze akoestische oplossingen

Daar onze burelen ook als showroom gebruikt worden hebben we geopteerd om meerdere akoestische oplossingen te gebruiken.

In de vergaderzaal hebben we een Cotese Frame geplaatst (paneel dat aan beugels opgehangen wordt) en op de grote wand een Cotese Wall, een op maat gemaakt wandbespanning.

In het kantoor van de Plant Manager hebben we geopteerd voor 2 Cotese Liners. Dit zijn muurpanelen met een mooie doek als afwerking. De minerale wol is hoogst absorberend, licht en zeer stootvast. Men kan per paneel een andere kleur doek kiezen.

Het kantoor van de binnendienst kreeg een Cotese Frame muurpaneel. De foto werd door de werknemers zelf gekozen en geeft ook een zeer mooie en rustgevende toets aan het interieur.

Marc Léon, de CEO van Cotese is een grote liefhebber van Van Gogh. In zijn bureau heeft hij voor 2 bedrukkingen gekozen van bekende schilderijen van deze Nederlandse schilder : de Zonnebloemen en het Gele Huis. De Cotese Frame bedrukkingen geven een persoonlijke touch aan elk interieur. De techniek van sublimatie bedrukking geeft bovendien een zeer scherp en helder resultaat.

Tenslotte werden er bij de projectleiders 2 Cotese Deskscreens geplaatst. De bureauschermen hebben een dikte van 9 cm en bieden 2 functies in 1. Ze gaan de galm absorberen door de vierkante meters absorptiemateriaal (2 kanten absorberend dankzij de geluidstopper in het midden). Ook geven ze een verbetering van de gespreksprivacy tussen de personen in. Deze lijken 3 keer verder van elkaar te zitten wanneer ze bijvoorbeeld aan de telefoon praten.

Cotese Deskscreens kunnen gepersonaliseerd worden, zowel qua maat als qua bedrukking (fotobedrukking of uni kleur in pantones). De kaders bestaan in 3 kleuren profiel : zwart, wit of geanodiseerd grijs. De schermen kunnen met bureauvoetjes of met bureauklemmen voorzien worden.

 

Maatwerk en een doeltreffende oplossing

Het eindresultaat mag gezien worden en is bovendien uiterst doeltreffend. Onze wiskundige berekening op basis van de wet van Sabyne is precies en hierdoor hoeven we geen nameting te doen. De reductie in nagalmtijd die wij beloven wordt zonder twijfel behaald.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand