Storende geluiden op kantoor reduceren

Storende geluiden op kantoor reduceren
Artikel toegevoegd op

Steeds meer werknemers hebben last van storende geluiden op kantoor. Deze geluiden zijn dan ook zenuwslopend, zeker wanneer je een ingewikkelde taak probeert af te werken. Het telefoongesprek van een collega tot op de letter volgen en de voetstappen van een andere collega horen: het zijn geluiden die je concentratie verminderen en waardoor je minder productief wordt. Maar bestaat er wel een goede oplossing om die storende geluiden op kantoor te reduceren? We geven je wat meer informatie over de nadelige gevolgen van kantoorgeluiden en geven je inzicht in de mogelijk akoestische oplossingen.

Gevolgen van storende geluiden op kantoor

Dat storende geluiden irritant zijn, is duidelijk. Maar de impact van deze geluiden gaat veel dieper dan je zou denken. Onbewust hebben we namelijk behoorlijk wat moeite om omgevingsgeluiden weg te filteren uit onze hersenen. We verliezen er nodeloos energie mee en kunnen ons moeilijker concentreren op de taak waar we op dat moment mee bezig zijn.

Moeite om je te concentreren

Bij het uitvoeren van een gerichte of moeilijke taak, worden we liever niet gestoord. Wanneer we wel gestoord worden, maken we meer fouten en doen we aanzienlijk langer over diezelfde taak. Kantoorgeluiden zijn dan ook nefast voor de concentratie van je werknemers. Je mag er van uitgaan dat je werknemers meermaals per dag opnieuw met een taak moeten starten omdat ze uit hun concentratie werden gehaald door een storende factor.

Verhoogd stressniveau

De ene is er al gevoeliger aan dan de andere. Omgevingsgeluiden halen bij iedereen het stressniveau omhoog. En die stress helpt je niet vooruit. Je hartslag stijgt en je krijgt een onaangenaam gevoel in je borst. Door omgevingsgeluiden te reduceren, kunnen werknemers rustig aan de slag blijven, zonder dat ze dat gejaagde gevoel ervaren.

Meer ziekteverzuim

Personen die veel tijd doorbrengen in een omgeving waar ze omringd worden door storende geluiden, zijn sneller vermoeid. Daardoor verslapt de weerstand en worden ze sneller ziek. Wanneer deze stress en mentale vermoeidheid iedere dag ervaren wordt, resulteert dat in een slechte gezondheid en een lage weerbaarheid. Werknemers worden sneller ziek en zijn minder geneigd om snel terug aan de slag te gaan in de enerverende omgeving.

Makkelijk hoofdpijn en sneller vermoeid

Het onbewust wegfilteren van storende geluiden vraagt bijzonder veel mentale inspanning. De hersenen zijn goed in staat om geluiden te filteren, maar je merkt al gauw dat je er bonkende hoofdpijn van krijgt. Je wordt er bovendien behoorlijk moe van. Om het welzijn van je medewerkers te garanderen, zorg je best voor een omgeving waar ze hun hersenen alleen maar hoeven te gebruiken om hun job uit te oefenen.

Beste oplossingen tegen storende geluiden op kantoor

Storende geluiden op kantoor zorgen voor een heleboel frustratie. Iedereen wordt gek van die rinkelende telefoon, de error biep op het kopieerapparaat en de hoge hakken van die ene collega. Door de akoestiek op kantoor te verbeteren, zal je merken dat werknemers hun taken sneller afronden, minder vaak ziek zijn en liever aanwezig zijn op kantoor. Gelukkig bestaan er een heleboel interessante oplossing waarmee je een einde maakt aan deze frustraties.

Akoestische scheidingswanden op kantoor

Bedrijfsleiders kiezen vaak voor akoestische scheidingswanden tussen de verschillende bureaus of werkgroepen op kantoor. Een scheidingswand zorgt niet alleen voor een beter geluidsklimaat in je eigen bureauruimte. Het zorgt ook voor een verhoogd gevoel van privacy.

Akoestische wandpanelen op kantoor

Ook akoestische wandpanelen brengen meer rust op kantoor. Grote, gladde oppervlakken weerkaatsen het geluid en zorgen voor een echo van het geluid. Die galm en echo kan je reduceren door de grote oppervlakte te onderbreken met geluidsabsorberend akoestische panelen.

Akoestische plafondpanelen

Wil je geen wandruimte opofferen of wil je de andere akoestische oplossingen aanvullen met een extra absorberende oplossing? Akoestische plafondpanelen worden tegen het plafond bevestigd en zijn bijzonder onopvallend. Ze doorbreken het grote, weerkaatsende oppervlak dat wordt ingenomen door het plafond.

Combineer verschillende akoestische oplossingen

Naast de wandpanelen, plafondpanelen en scheidingswanden kan je kiezen uit een heleboel akoestische oplossingen en combinaties. Zo wordt er in hoge ruimtes vaak gekozen voor akoestische baffles of plafondeilanden.

Combineer de verschillende akoestische oplossingen, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Door scheidingswanden te combineren met een andere oplossing, zorg je voor een optimale en rustgevende kantoorsituatie voor je werknemers.

Advies inwinnen bij een expert?

Ondervind je dat je werknemers last hebben van storende geluiden op kantoor, maar weet je niet juist welke oplossing zich het best leent voor jouw specifieke kantooropstelling. Cotese Acoustics is gespecialiseerd in akoestiek en geluidsbeleving. Onze experts buigen zich met plezier over jouw kantoor setup. Indien nodig komen we bij je langs om een meting uit te voeren. Met de resultaten van die meting kunnen we je voorzien van gepersonaliseerd advies op maat. Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand