Hoe kan je galm oplossen in een kerk?

Artikel toegevoegd op

Kerken zijn vaak statige en imposante gebouwen met hoge gewelven, stenen muren en veel glas. Het is dan ook voor velen een plek die van nature gepaard gaat met veel galm en echo. Ben je lid van een koor dan kan deze natuurlijke galm een mooie toevoeging zijn aan het geheel. Maar in bijna elke andere situatie waarin je jezelf verstaanbaar moet maken heeft galm een negatief effect.

Wat is het probleem met de akoestiek in een kerk

Kerken zijn gewoonlijk erg grote en oude gebouwen. Door hun oude pracht en immense hoge plafonds hebben ze hun typische uitstraling zoals we die kennen. Niet alleen de uitstraling maar ook het geluid binnen in een kerk is iets wat kenmerkend is voor deze gebouwen.

De galm in een kerk kan erg fijn zijn voor de muzikanten en het koor. Een natuurlijke galm is aangenaam bij het geheel van muziek. Maar voor veel andere doeleinden is deze galm te veel aanwezig en heeft het een negatief effect op de verstaanbaarheid. 

Jezelf goed verstaanbaar maken is echter een van de belangrijkste functies dat een kerk heeft. Met een platform voor sprekers is het van essentieel belang dat deze goed verstaanbaar zijn. Met te veel galm en externe geluiden is dit al snel niet meer het geval.

Wat zijn de doeleinden van het gebouw

Als je de akoestiek in een kerk wil verbeteren dan is het eerste waar je aan moet denken het gebruik van de ruimte. Tegenwoordig zijn er heel wat kerken met verschillende doeleinden. Elke variatie heeft nood aan een oplossing op maat om de best mogelijke akoestiek te voorzien.

Zo worden er tegenwoordig veel kerken gebruikt om workshops te geven, vergaderingen, concerten maar ook restaurants kan je vinden in een oud kerkgebouw. Om telkens deze grote ruimtes zo goed mogelijk in te richten voor een goede akoestiek, is het belangrijk om eerst vast te stellen waarvoor de ruimte gebruikt wordt.

De oorzaken van een slechte akoestiek

De oorzaak van een slechte akoestiek is afkomstig van hoe geluid ontstaat. Wanneer geluid ontstaat is dit een trilling of golf dat wordt gedragen op een geleider voor deze trilling. Meestal is dit lucht of water.

Wanneer deze golven of trillingen een hard oppervlak tegenkomen zullen deze golven weerkaatsen. Dit fenomeen staat beter bekend als echo of galm. Galm wordt meestal ervaren als een slechte akoestiek.

Je kan je voorstellen dat een erg grote ruimte met enkel harde vlakken, zoals een kerk, een uitdaging kan zijn voor een goede akoestiek te creëren.

De oplossingen voor een slechte akoestiek

Als je eenmaal weet waar de ruimte voor moet dienen dan kan je aan de slag met het verbeteren van je akoestiek. Hier zijn heel wat verschillende methodes voor die een mogelijkheid zijn in een kerk.

Het basisprincipe om het geluid te verbeteren in een kerk is hetzelfde als bij elk ander groot gebouw. De harde oppervlaktes onderbreken met akoestisch absorberend materiaal om galm te verminderen.

Een aantal van de mogelijke oplossingen dat we aanbieden zijn:

De toepassing van deze mogelijkheden zal telken wel afhankelijk zijn van de uiteindelijke doeleinden en structuur van de ruimte. Het voorzien van een goede akoestiek is steeds maatwerk.

Hoe wij te werk gaan

Om de akoestiek te verbeteren in uw ruimte hebben we samen met onze experts een manier samengesteld om steeds de beste resultaten te bekomen. Deze methode gebruiken we bij grote en kleine projecten en heeft steeds positieve resultaten.

Eerst beginnen we met een meting in het gebouw. Zo meten we onder andere de nagalmtijd van de ruimte. Hiervoor gebruiken we een speciaal toestel om deze nauwkeurig te berekenen. Ook het volume in kubieke meters is van erg groot belang om een oplossing op maat aan te bieden.

Eenmaal alle berekeningen binnen zijn, starten we met het calculeren van de akoestische oplossing. Hierdoor kunnen we beslissen hoeveel akoestisch materiaal nodig is om de best mogelijke geluidskwaliteit te behalen.

Afhankelijk van de mogelijkheden binnen de ruimte zullen onze experts kiezen voor een combinatie aan verschillende materialen. Hierbij houden ze ook rekening met de esthetiek van het gebouw en het luister comfort. Heb je graag een voorbeeld van een van onze realisaties, neem dan zeker eens een kijkje.

Contacteer ons voor advies op maat

Wil je de akoestiek in een kerk verbeteren? Dat kan zeker, maar je zal hulp nodig hebben van een expert. Omdat een kerk een uitdaging is kan je steeds beroep doen op de vakmannen van Cotese. Wij zorgen voor een aangenaam geluid in je kerk.

Neem contact op met ons en win advies in voor uw volgende project. WIj helpen je graag verder met al onze kennis. Of neem een kijkje naar onze realisaties en zie hoe onze experts te werk gaan.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand