Akoestiek binnen de industrie

Artikel toegevoegd op

Als we denken aan industrie en industriële omgevingen dan gaat dit vaak gepaard met een slechte akoestiek. Grote bedrijfshallen met veel lawaai en echo zijn een veelvoorkomende werkomgeving voor velen.

Deze industriële hallen zijn ook vaak uitgerust met grote machines die erg veel lawaai maken wat kan zorgen voor een erg onaangename werkervaring. Net om die reden is het goed om het verbeteren van jouw akoestiek te overwegen.

Welke stoffen worden gebruikt bij akoestische panelen?

Verbeter de akoestiek binnen een industriële omgeving

Het verbeteren van de akoestiek binnen uw werkomgeving zal een directe impact hebben op je werknemers. Zeker wanneer zij een volle dag in een lawaaierige grote industriële hal of fabriek staan, dan zullen zij een groot verschil merken.

Wanneer je de akoestiek verbeterd in een fabriek als deze, benader je een aantal verschillende zaken. Zo is het van belang dat het geluidsniveau naar beneden wordt gehaald. Ook het verminderen van galm en de verspreiding van geluid heeft een grote impact op de akoestiek. Tot slot is ook de verstaanbaarheid en de mogelijkheid om vlot te communiceren onderdeel van een goede akoestiek.

Verbeteren we deze drie punten, dan zal de akoestiek verbeteren in de ruimte. Dit zorgt voor een aangenamere werkervaring en meer rust op de werkplek.

De effecten van een slechte akoestiek in de industrie

Een slechte akoestiek in de industrie is een veelvoorkomend probleem. Jammer genoeg heeft dit een aantal gevolgen voor mensen en werknemers die hier dagelijks aan blootgesteld worden.

Als eerste is er een grote kans op gehoorschade. Zeker wanneer er gewerkt wordt met grote machines en luide omstandigheden, verhoogd dit de kans op gehoorschade. De beschadiging van het gehoor is vaak onomkeerbaar en een enorme last om mee te leven.

Daarnaast kan blootstelling aan verhoogde geluidsniveaus en galm zorgen voor vermoeidheid en stress bij werknemers. Vooral op lange termijn kan dit een een grote last worden. Vaak zal ook de concentratie en de productiviteit verminderen wat het risico verhoogt op werkongevallen.

Tot slot is er ook een beperking om te communiceren met collega’s. In veel omstandigheden is een miscommunicatie risicovol en kan dit leiden tot misverstanden of ongelukken. Het is dus steeds belangrijk dat een slechte akoestiek wordt aangepakt. Hierdoor zijn je werknemers veiliger en meer gefocust tijdens de werkuren.

Verbeter de akoestiek in uw werkplaats

akoestiek industrie

Om ervoor te zorgen dat de productiviteit binnen de werkomgeving of fabriek verbeterd is het een goed idee om de akoestiek te verbeteren. Zeker wanneer je in een grote bedrijfshal moet werken waar veel galm is. Beperk het lawaai, verbeter de akoestiek en geniet van de vele voordelen.

Het zorgt voor een veiligere werkomgeving voor je werknemers. Doordat er beter kan gecommuniceerd worden zonder galm of ruis is het makkelijker elkaar te verstaan. Ook de concentratie van veel werknemers zal toenemen en de vermoeidheid zal afnemen.

Doordat de werkomgeving positief verbeterd wordt gaan werknemers gemotiveerder aan de slag gaan. Want een aangename akoestische omgeving zorgt voor een betere houding en minder stress.

Veel gebruikte akoestische oplossingen binnen de industrie

Om de akoestiek te verbeteren in een grote werkhal is het van groot belang om eerst en vooral galm aan te pakken. Dit doe je door de harde oppervlaktes te verkleinen in de ruimte. Harde oppervlaktes zorgen er namelijk voor dat geluid weerkaatst. Dit zorgt op zijn beurt voor galm.

Door akoestisch absorberend materiaal te plaatsen in de ruimte verminder je galm en de geluidsniveaus. Afhankelijk van hoe groot de ruimte is en hoeveel galm er gemeten wordt, zal je een bepaalde oppervlakte aan akoestisch materiaal nodig hebben. Dit laat je het beste berekenen door een deskundige met de nodige apparatuur.

We hebben al veel klanten in fabrieken en andere industriële panden geholpen met het verbeteren van hun geluid. Hieruit kunnen we dan ook besluiten dat er een aantal geschikte oplossingen zijn voor grote ruimtes als deze. Onze meest geplaatste akoestische oplossingen in ruimtes als deze zijn de volgende.

Plafond panelen en eilanden

Een plafond paneel of eiland is een erg goede oplossing voor grote ruimtes binnen hallen, fabrieken en zelfs de kantoorruimte. Deze speciaal ontwikkelde panelen plaatsen we aan het plafond en zorgen er voor dat de harde oppervlaktes in de ruimte verkleinen.

Door te kiezen voor kwalitatieve akoestische oplossingen zal je vaak ervaren dat er minder akoestisch isolerend materiaal nodig is dan wanneer je kiest voor minder kwalitatief materiaal.

Baffles

Baffles zijn naast de gewone plafondpanelen ook een fantastische oplossing. Deze worden ook aan de plafond gemonteerd maar in tegenstelling tot een plafondeiland of paneel zijn baffles afhangen. Deze worden dus verticaal geplaatst om geluid beter te absorberen.

Deze oplossing is uitermate geschikt voor hoge plafonds in fabrieken en in de industrie. Door dat deze kwalitatieve panelen afhangen absorberen ze aan twee kanten geluid waardoor ze bijzonder efficiënt zijn in hun werking.

Wandpanelen voor industriële toepassing

Tot slot zijn ook gewone wandpanelen een goede akoestische oplossing om het geluid te verbeteren in de ruimte. Waar je wel rekening mee moet houden in een grote ruimte is dat grotere panelen aan de orde zijn. 

Het Cotese panel dat gemaakt is uit hoogstaande minerale wol is beschikbaar in verschillende formaten. Voor grote ruimtes is het paneer van 120 cm x 270 cm een erg goede oplossing. Heb je toch nog vragen, aarzel dan zeker niet om een van onze geluidsdeskundigen te spreken. Wij helpen je graag verder met het vinden van een geschikte oplossing.

Laat u begeleiden door een akoestische expert

De akoestiek verbeteren in een fabriek of industrieel pand is vaak een taak waar wat expertise voor nodig is. Door de juiste oppervlakte aan geluidsabsorberend materiaal te voorzien op de juiste plaats kan je elke ruimte aangenamer maken voor iedereen.

Wil je dat elke ruimte voorzien is van het juiste geluid, dan is een expert zeker de juiste keuze. Onze experts voeren professionele metingen uit en kunnen aan de hand van de verzamelde data de juiste keuzes maken voor jouw bedrijf.

Heb je nog vragen over je akoestiek verbeteren in de industrie? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Wij helpen u graag op weg naar een beter geluid.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand