Defensie

   Mess Lombardsijde    08/08/2018

Vermindering van de nagalmtijd

Defensie investeert voortdurend om de werk- en leefomstandigheden van het personeel te verbeteren. Naast infrastructuurwerken en aankoop van nieuw meubilair wordt ook aandacht besteed aan de geluidsnormen in de werkruimtes.

In de Mess van Lombardsijde werd er een zeer hoge nagalmtijd gemeten (gemiddelde van 3 seconden). Dit betekent dus letterlijk dat elk geluid en elk woord 3 seconden nazindert.

Om het comfort van de militairen te verbeteren diende er 494 m2 akoestische absorptie oppervlakte toegevoegd te worden.

Het merendeel hiervan werd aan plafond geplaatst a.d.h. van Rockfon Color-All panelen. Color-All panelen zijn rotswol panelen op hoge densiteit. Ze hebben basis afmetingen maar kunnen vanaf 100 m2 met een aangepaste kleur gemaakt worden, in dit geval dezelfde kleur als de stoelen. Op de muren werd er geopteerd voor Olea RF muurpanelen met fotobedrukking hetgeen bovendien een persoonlijke toets geeft (de foto’s werden door defensie aangeleverd).  Tenslotte werden er akoestische glasgordijnen Formoza  van Vescom geplaatst.

Zodra al deze elementen geïnstalleerd waren, werd de nagalmtijd opnieuw gemeten en was deze gedaald naar een gemiddelde van 0,85 seconden, perfect in lijn met de vooropgestelde nagalmtijd.

Vandaag is er een meting gebeurd door de firma Cotese.
Het effect van de geluidswerende panelen en gordijnen is opmerkelijk te noemen”.

Aantal m²: 494
Wandpanelen: Olea RF
Plafondpanelen: Rockfon Color-All
Gordijnen: Vescom Formoza
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand