Welke stoffen worden gebruikt bij akoestische panelen?

Welke stoffen worden gebruikt bij akoestische panelen?
Artikel toegevoegd op

Ben je op zoek naar een solide akoestische oplossing om de akoestiek in jouw woning of kantoor te verbeteren? Akoestische panelen zijn een goede manier om echo en galm te reduceren tot het absolute minimum. Maar, hoe komt het eigenlijk dat die akoestische panelen het geluid absorberen? Welke stoffen worden gebruikt bij akoestische panelen en hoe kies je voor de beste materialen?

Hoe werken akoestische panelen?

Akoestische panelen worden gemaakt van een materiaal dat het geluid absorbeert. In tegenstelling tot veel materialen in een woning of kantoor, reflecteert het paneel de geluiden niet, maar stopt het paneel de verdere galm van dat geluid. Op die manier optimaliseer je de geluidsbeleving in een ruimte.

De panelen kunnen worden bevestigd tegen een wand of tegen het plafond. Je kan ze ook als een zwevend eiland vlak onder het plafond bevestigen. Er bestaan veel verschillende opties voor de bevestiging van de akoestische panelen.

Bij je keuze voor de juiste akoestische panelen is het vooral belangrijk dat je de juiste materialen kiest. Niet iedere stof zorgt voor een even goede absorptie van het geluid en de materiaalkeuze is dus essentieel!

Welke stoffen worden gebruikt bij akoestische panelen?

Voor de productie van akoestische panelen maken we gebruik van kwalitatieve materialen met goede geluidsabsorberende eigenschappen. Niet ieder materiaal absorbeert geluid en ook tussen de diverse materialen die wél geluid absorberen, bestaat nog steeds veel diversiteit.

Bij Cotese Acoustics kiezen we steevast voor materialen en stoffen van hoge kwaliteit en met een hoge absorptiegraad. Minerale wol is één van de beste materialen die met een geringe dikte veel onaangename geluiden absorbeert.

Minerale wol

Minerale wol is één van de beste materialen om te gebruiken in akoestische panelen. De akoestische panelen van Cotese Acoustics bestaan uit een kern van hard geperste minerale wol, afgewerkt met een kwalitatief polyester doek. Minerale wol heeft een erg hoge absorptiegraad. De exacte absorptiegraad van een akoestisch paneel uit minerale wol is sterk afhankelijk van de dikte van het paneel. Zo hebben panelen uit minerale wol met een dikte van 2,5 cm een absorptiegraad van 0,65 AlphaW.

Geluidsabsorberende gordijnen

Naast het gebruik van akoestische panelen kan je ook gebruiken maken van geluidsabsorberende gordijnen die compleet uit stof bestaan. Voor de productie van akoestische gordijnen gebruiken we stoffen met een goed absorberend vermogen die de geluiden in de ruimte niet weerkaatsen zoals de ramen zouden doen. De gordijnen zorgen hier voor een demping van onaangename geluiden, echo en galm. De akoestische gordijnen van Cotese Acoustics zijn vervaardigd uit hoogwaardige, geluidsabsorberende minerale wol.

Kies voor kwalitatieve stoffen

Hoewel er veel informatie te vinden is over het zelf produceren van akoestische panelen en stoffen, doe je er toch goed aan om meteen voor een degelijke en betrouwbare akoestische oplossing te kiezen. Materialen als vlokkenschuim en andere schuimsoorten zorgen maar voor een beperkte geluidsabsorptie en nemen bovendien meer ruimte in dan nodig.

Door te kiezen voor een kwalitatieve stof als minerale wol, creëer je akoestische panelen die meer geluid absorberen en minder ruimte innemen. Wil je meer weten over de beste stoffen om te gebruiken in akoestische panelen? Neem dan contact op met onze adviseurs. We geven je graag wat meer informatie die je kan toepassen in jouw specifieke situatie en ruimte.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand