Verbeter de akoestiek in je vergaderruimte

Artikel toegevoegd op

In veel vergaderruimtes kan de akoestiek een groot probleem zijn. Geluid kan weerkaatsen tegen harde oppervlakken zoals muren en plafonds. Dit kan leiden tot een slechte verstaanbaarheid en onduidelijke communicatie tijdens een vergadering. Als gevolg daarvan kunnen concentratieproblemen en een geïrriteerd gevoel optreden bij veel van de werknemers.

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren waardoor je de akoestiek in vergaderruimtes kan verbeteren. Door een beter geluid te voorzien in vergaderzalen kunnen deelnemers zich beter concentreren op de vergadering en is het makkelijker om duidelijke boodschappen over te brengen.

Geluidsisolatie versus geluidsabsorptie

Gevolgen van een slechte akoestiek in de vergaderruimte

Er zijn een aantal vervelende gevolgen wanneer er een slechte akoestiek aanwezig is in de vergaderzaal. Een eerste gevolg is vermoeidheid. Wanneer mensen moeite hebben met het verstaan van de spreker moeten ze harder werken om dezelfde informatie te verwerken. Dit kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen.

Tijdens deze verhoogde inspanning om de spreker te verstaan kan dit snel leiden tot irritatie en frustratie. Dit is een van de grote factoren dat een negatieve invloed kan hebben op de productiviteit van een vergadering. Ook de teamdynamiek kan hieronder lijden. Omdat het moeilijk is om elkaar te verstaan kan dit de samenwerking beïnvloeden.

Tot slot is er ook nog een verhoogd risico op miscommunicatie. Door een slechte akoestiek is het moeilijk te horen wat anderen zeggen. Dit laat vaak ruimte om bepaalde fragmenten te interpreteren met slechts fragmenten van de volledige boodschap? Net om die reden is een goede akoestiek van groot belang in een vergaderruimte.

Het voordeel van een goede akoestiek

In tegenstelling tot de vele nadelen van een slechte akoestiek, hebben we ook heel wat voordelen wanneer er een goede akoestiek aanwezig is in de vergaderruimte. Een goede akoestiek kan je bekomen door harde oppervlaktes te verkleinen en zo te zorgen dat het geluid minder kan weerkaatsen.

Bij een goede akoestiek en verminderde galm is een verbeterde verstaanbaarheid een van de belangrijkste voordelen. Iedereen dat aanwezig is in de vergadering kan zonder moeite de spreker verstaan wat zorgt voor een verhoogde concentratie. Ook de boodschap zal duidelijker zijn voor de luisteraars en er is minder afleiding. 

Verhoog de productiviteit door goed geluid

Zoals je kan zien heeft een goede akoestiek een grote impact op de productiviteit van een vergadering. Door ervoor te zorgen dat de aanwezigen goed kunnen meevolgen zonder irritatie en frustratie komt de boodschap duidelijk over. Je team zal beter kunnen meewerken en meedenken in verschillende situaties en de algemene productiviteit gaat omhoog.

Maak ook jouw akoestiek beter in de vergaderruimte en geniet van minder vermoeidheid, meer concentratie en betere vergaderingen in het algemeen. Door te vergaderen in een gezond werkklimaat blijft de teamspirit en communicatie steeds optimaal tijdens de werkuren.

Onze akoestische oplossingen voor vergaderzalen

Omdat de akoestiek in de vergaderzaal zo een grote impact kan hebben is het goed te weten wat de mogelijkheden zijn om hier het geluid te verbeteren. Door de harde oppervlaktes, die het geluid weerkaatsen en zo galm veroorzaken, te verkleinen, kan je het geluid verbeteren.

Een aantal van onze meest verkochte akoestische oplossingen sommen we hieronder op. Je kan ook zeker eens een kijkje nemen naar onze reeds gerealiseerde projecten om een beter beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden.

Akoestisch wandpaneel

Als eerste optie kan je kiezen om akoestische muur panelen te gebruiken. Deze panelen verkleinen de harde oppervlaktes van de muur en zorgen voor een erg goede demping. Deze demping heeft een directe impact op de hoeveelheid galm aanwezig in de ruimte.

Doordat onze wandpanelen vervaardigd worden met de beste akoestische minerale wol geniet je van een optimale demping. Door deze hoge absorptiegraad heb je ook minder panelen nodig dan veel minder kwalitatieve varianten.

Akoestisch fotopaneel

Heb je graag een wand paneel dat tegelijk wat kleur in de ruimte brengt? Kies dan om een akoestisch paneel te bedrukken met een foto, afbeelding of je logo. Door de hoge kwaliteits afwerking kan het net lijken als een schilderij of een grote groepsfoto. Zo schep je direct een aangename sfeer in de ruimte.

Bekijk hier alle mogelijkheden en kies het paneel dat het beste past bij jouw bedrijf of team.

Akoestische plafondpanelen

Nog een erg makkelijke en goede oplossing om voor voldoende demping te zorgen zijn plafondpanelen. Deze panelen zijn minder zichtbaar en werken erg goed in ruimtes met hogere plafonds.

Plafondpanelen zijn ook vervaardigd met hoogstaande minerale wol wat er voor zorgt dat er een goede demping is. Dankzij deze demping geniet je in de ruimte terug van minder galm en een goede akoestiek voor een betere concentratie in de vergaderzaal..

Kies voor een expert in geluid

De akoestiek verbeteren in een vergaderzaal is vaak een taak waar expertise voor nodig is. Door de juiste oppervlakte aan geluidsabsorberend materiaal te voorzien op de juiste plaats kan je elke ruimte aangenamer maken.

Wil je dat elke ruimte voorzien is van het juiste geluid, dan is een expert zeker de juiste keuze. Onze experts voeren professionele metingen uit en kunnen aan de hand van de verzamelde data de juiste keuzes maken voor jouw vergaderzaal of het complete bedrijfspand.

Heb je nog vragen over je akoestiek verbeteren in grote vergaderzalen of kantoorruimtes? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Wij helpen u graag op weg naar een beter geluid.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand