Verbeter de akoestiek in een ziekenhuis

Artikel toegevoegd op

Als je denkt aan een ziekenhuis, dan denk je vaak aan een slechte akoestiek. Het kan erg hinderlijk zijn voor zowel mensen die er werken als patiënten. Net daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat er een goede akoestiek heerst.

Door in te zetten op een goede akoestiek verminder je de stressniveaus en maak je het aangenamer voor iedereen die er aanwezig is. Dit geldt voor zowel de inkomhal als voor de refter, traphallen en kamers van patiënten.

akoestiek ziekenhuis

De effecten van een slechte akoestiek

Een slechte akoestiek is meestal het gevolg van een lange nagalmtijd. Deze lange nagalmtijden kunnen heel wat geluidsoverlast veroorzaken. Zo wordt het bijvoorbeeld moeilijker om te communiceren, je te concentreren en om rust te vinden.

Zeker voor patiënten kan het na een operatie of behandeling erg belangrijk zijn om voldoende te rusten. Het kan helpen bij een sneller herstel en een betere gemoedstoestand.

Ook voor verpleegkundigen en dokters is een goed geluid belangrijk. Het is namelijk zo dat bij een goede akoestiek de concentratie verhoogt en tekenen van vermoeidheid minder vaak voorkomen. Je kan dus zien dat de impact van een goed geluid in een ziekenhuis een enorme meerwaarde kan zijn. 

Stel patiënten meer op hun gemak met een goede akoestiek in het ziekenhuis

Lawaai is erg storend als je ziek bent of pijn hebt. Voor veel patiënten is hun rust dan ook erg belangrijk. Een kalme en rustige omgeving is in veel gevallen wat ze nodig hebben om zo spoedig mogelijk te herstellen.

Een goede akoestiek kan ook stress reduceren. Door lawaai en overmatige prikkels uit de achtergrond te filteren kan de patiënt in alle rust herstellen na een operatie of ingreep. Het kan zelfs de gemoedstoestand verhogen en ervoor zorgen dat er een sneller herstel optreed. Dit mede dankzij voldoende rust en de afwezigheid van stress. 

Hoe verbeter je de akoestiek in een ziekenhuis?

De akoestiek verbeteren in een ziekenhuis heeft heel wat voordelen. Maar het kan in veel gevallen ook een grote uitdaging vormen om de juiste oplossingen te voorzien in elke ruimte. Zeker grote ruimtes met veel harde oppervlaktes zoals wachtkamers, refters en gangen kunnen een grote uitdaging vormen.

Om geluid te verbeteren in zo een ruimtes moet je de harde oppervlaktes, die de geluidsgolven reflecteren, verminderen. Dit doe je door akoestisch isolatiemateriaal aan te brengen op belangrijke plekken. De oppervlakte dat je nodig hebt van akoestisch isolatiemateriaal is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte en de indeling daarvan.

Er zijn echter voldoende akoestische oplossingen om elke ruimte in een ziekenhuis te verbeteren zodat het geluid aangenaam is. Hieronder overlopen we een aantal van de mogelijkheden.

Akoestische muur panelen

Akoestische wandpanelen zijn een uitstekende optie voor kamers en hallen. Door deze panelen aan de muur te bevestigen verklein je de oppervlakte harde materialen. Op deze manier zal het geluid minder weerkaatsen en krijg je een betere akoestiek.

Onze wandpanelen zijn gevuld met een speciale minerale wol van hoge kwaliteit. Deze kwalitatieve wol absorbeert geluidstrillingen erg gemakkelijk en efficiënt. Al onze panelen hebben ook een erg hoog geluidsabsorptievermogen. Dit zorgt er voor dat er minder akoestische wandpanelen nodig zijn voor hetzelfde resultaat.

Akoestische fotopanelen

Akoestische fotopanelen zijn een variant van de gewone muur panelen. Deze panelen beschikken over de optie om ze te bedrukken. Hier kies je dan eenvoudig voor een logo of foto om de ruimte op te vrolijken.

Naast het verbeteren van het geluid in de ruimte kan dit ook een visuele meerwaarde hebben. Geef een saaie lange hal wat extra kleur of geef de kantine een persoonlijke toets door onze kwalitatieve fotopanelen.

Plafondpanelen

Akoestische plafondpanelen zijn een goede oplossing voor ruimtes met hoge plafonds. Refters en inkomhallen zijn een goed voorbeeld van plekken waar we vaak werken met plafondpanelen.

Een plafondpaneel werkt op dezelfde manier dan een wandpaneel, enkel worden deze bevestigd aan het plafond. Dit is een populaire optie wanneer veel van de structuren in glas gemaakt zijn.

Scheidingspanelen

In wachtruimtes en bureauruimtes kunnen scheidingswanden ook een goede oplossing vormen om de akoestiek te verbeteren. Zo hoeven niet opgehangen te worden maar kunnen eenvoudig tussen bedden of tafels staan. Dit verhoogt de privacy en het comfort voor de aanwezigen in de ruimte.

Deze akoestische scheidingspanelen kunnen in verschillende formaten besteld worden afhankelijk van wat nodig is.

Verbeter je akoestiek met een van onze experts

Door te kiezen voor een akoestische oplossing op maat haal je veel spanningen weg uit je ziekenhuis. Het zorgt voor meer rust en concentratie bij zowel het personeel als de patiënten. Dankzij deze kleine aanpassing kan je het verschil maken tussen een onbehaaglijke ervaring en een positief gevoel.

Neem eens een kijkje in onze webshop en ontdek ons gamma aan verschillende akoestische oplossingen voor wachtruimtes bij dokters en tandartsen. Vind het juiste paneel voor jouw wachtruimte of laat je inspireren door onze realisaties.

Akoestiek in huis optimaliseren

Schakel een akoestische expert in

De akoestiek verbeteren in een ziekenhuis is vaak een taak waar wat expertise voor nodig is. Door de juiste oppervlakte aan geluidsabsorberend materiaal te voorzien op de juiste plaats kan je elke ruimte aangenamer maken.

Wil je dat elke ruimte voorzien is van het juiste geluid, dan is een expert zeker de juiste keuze. Onze experts voeren professionele metingen uit en kunnen aan de hand van de verzamelde data de juiste keuzes maken voor jouw ziekenhuis.

Heb je nog vragen over je akoestiek verbeteren? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Wij helpen u graag op weg naar een beter geluid.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand