Verbeter de akoestiek in een woonzorgcentrum

Artikel toegevoegd op

Een goede akoestiek is vaak essentieel voor veel mensen. Ook zonder het te beseffen is een negatieve geluidservaring erg storend. Het kan zorgen voor verminderde concentratie, slechte verstaanbaarheid, hoofdpijn en ergernissen. Zeker voor ouderen met een slechter gehoor kan een slechte akoestiek een grote invloed hebben.

Wanneer je in een omgeving bent met veel harde oppervlaktes en ramen waar veel geluid is, kan galm overheersen. Veel zo een ruimtes zijn aanwezig in een woonzorgcentrum of rusthuizen. Vooral gemeenschappelijke ruimtes en lange hallen kunnen een slechte akoestiek hebben.

De impact van geluid

Wanneer je gehoor achteruit gaat, neemt ook de filtering af. Hierdoor komen alle prikkels en geluiden op hetzelfde niveau binnen. Dit zorgt er voor dat zowel het geluid van de tv als van de persoon vlak tegenover de oudere even luid binnen komen. 

Doordat alles even luid klinkt wordt dit al snel overweldigend en moeilijk om een conversatie te voeren. Hier bovenop komt in grote ruimtes ook nog eens galm. Dit zorgt ervoor dat een normale conversatie bijna niet mogelijk wordt met mensen met gehoorproblemen.

Veelal kan dit zorgen voor frustratie en een onaangename ervaring. Daarom is het belangrijk om steeds de juiste akoestische oplossing te voorzien. Zorg er voor dat je makkelijker kan communiceren en dat geluid van op de achtergrond wordt weggefilterd in de ruimte met het juiste akoestische materiaal.

Door overmatige galm en geluid te minimaliseren in een ruimte wordt het communiceren makkelijker. Je bent terug verstaanbaar voor mensen met een gehoorprobleem. Ook mensen die kampen met gehoorproblemen zullen meer rust ervaren en minder frustratie.

Hoe verbeter je de akoestiek in woonzorgcentra

Om de akoestiek te verbeteren in woonzorgcentra zijn er een aantal opties mogelijk. Het belangrijkste aspect van een verbetering van het geluid is het verminderen van harde oppervlaktes. Deze harde oppervlaktes weerkaatsen namelijk het geluid wat zorgt voor galm en de onaangename ervaring.

Vooral op plekken zoals polyvalente ruimtes, lange hallen en eetzalen is het vaak nodig om een akoestische oplossing te voorzien. Dit kan onder andere door het plaatsen van de juiste geluidsabsorberende materialen.

Akoestische muur panelen 

Een eerste optie is het gebruiken van akoestische wandpanelen. Deze akoestische wandpanelen onderbreken de harde oppervlaktes aan de muur en zorgen voor een erg goede demping.

Dankzij onze erg kwalitatieve panelen die worden gemaakt met minerale wol geniet je van een hoge absorptiegraad. Dit zorgt ervoor dat je minder panelen nodig hebt voor hetzelfde resultaat.

Je hebt ook de mogelijkheid om deze panelen te laten bedrukken met een foto of logo. Hierdoor fleur je de ruimte op en maak je het geluid aangenamer. Bekijk zeker de verschillende mogelijkheden aan wandpanelen binnen ons gamma.

Akoestische gordijnen

Voor grote ruimtes kan het gebruikt van akoestische gordijnen ook zorgen voor de juiste oplossing. Deze gordijnen zorgen voor de nodige demping en geven je tevens de mogelijkheid om de ruimte in te delen.

Weet wel dat deze gordijnen enkel een akoestische werking hebben wanneer deze open hangen. Daarom is het goed om eerst een expert te raadplegen dat je kan helpen bij het uiteenzetten van de beste mogelijkheden voor jouw woonzorgcentrum.

functie van akoestische gordijnen

In refters of de kantine gebruik je plafondpanelen

Nog een erg makkelijke en goede oplossing om voor voldoende demping te zorgen zijn plafondpanelen. Deze panelen zijn minder zichtbaar en werken erg goed in grote open ruimtes.

Plafondpanelen zijn ook vervaardigd met hoogstaande minerale wol wat er voor zorgt dat er een goede demping is. Dankzij deze demping geniet je in de ruimte terug van een goede akoestiek met minder galm.

Akoestische oplossingen voor plafonds

Schakel een akoestische expert in

De akoestiek verbeteren in woonzorgcentra is vaak een taak waar expertise voor nodig is. Door de juiste oppervlakte aan geluidsabsorberend materiaal te voorzien op de juiste plaats kan je elke ruimte aangenamer maken.

Wil je dat elke ruimte voorzien is van het juiste geluid, dan is een expert zeker de juiste keuze. Onze experts voeren professionele metingen uit en kunnen aan de hand van de verzamelde data de juiste keuzes maken voor jouw woonzorgcentrum of rusthuis.

Heb je nog vragen over je akoestiek verbeteren in grote ruimtes in rusthuizen of openbare ruimtes? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Wij helpen u graag op weg naar een beter geluid.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand