Akoestiek verbeteren op school. Dit moet je doen!

Artikel toegevoegd op

Scholen zijn een plek waar veel mensen samenkomen. Heerst er een slechte akoestiek in een ruimte dan kan dit al snel een negatief effect hebben op de omgeving. Zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen is het moeilijk om zich verstaanbaar te maken en ook de concentratie verminderd aanzienlijk.

Door te zorgen voor een goede akoestiek op scholen, zorg je voor meer dan enkel dat. Er is een aangename omgeving voor leerkrachten, docenten en professoren om les te geven. Ook studenten en leerlingen kunnen zich beter focussen en verstaan meer.

Plafondeiland: Cotese Cloud Moon

De impact van geluid

In grote ruimtes heb je vaak galm. Deze galm kan zorgen voor een erg vervelend effect in de ruimte. Als er heel wat geluid is in de ruimte van zowel mensen als machines kan dit geluid gaan opstapelen.

Een ruimte met veel ruis en galm kan er dus voor zorgen dat leerkrachten minder verstaanbaar worden. Er is tenslotte niks belangrijker dan bij de les kunnen blijven op de schoolbanken.

Door er voor te zorgen dat het geluid aangenaam en helder blijft zorg je voor een groot aantal voordelen. Niet alleen is het veel aangenamer voor de leerkrachten, maar ook voor de studenten is het een betere ervaring.

Geluid en concentratie

Veel scholen zijn erg oude of gedateerde gebouwen. De klassen zijn allemaal uitgerust met veel grote ramen, hoge plafonds en kale muren. 

Bijna alle oppervlaktes binnen een klaslokaal zijn harde oppervlaktes. Deze weerkaatsen het geluid en kunnen zorgen voor galm en een slechte akoestiek. Vroeger was enkel de leerkracht aan het woord en waren er verder geen stoorzenders.

Vandaag de dag is dit niet het geval. Er zijn vaker groepswerken in de klas, een beamer of projector dat draait en heel wat computers die aan het werk zijn. Allemaal deze toestellen zorgen voor het nodige geluid, met de gevolgen van dien.

Veel verschillende geluiden in een ruimte met galm heeft een grote invloed op de focus en concentratie van leerlingen. Er is meer afleiding en prikkels waardoor de focus minder bij de les blijft. 

Het is dus van groot belang om steeds te zorgen voor een goede akoestiek in het klaslokaal of de lesruimte. Zo geef je je studenten de kans om zich beter te concentreren tijdens de lesuren.

Hoe verbeter je de akoestiek op school

Omdat akoestiek zo een grote invloed heeft op de focus van leerlingen en het werkcomfort van leerkrachten is het belangrijk om voor een goede akoestiek te zorgen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden en tips om de akoestiek op school te verbeteren.

Gebruik scheidingspanelen

Akoestische scheidingswanden zijn een goede optie voor beter geluid en meer concentratie in de klas. Je zorgt voor minder afleiding door een scheiding te zetten tussen een aantal banken of tafels.

Hierdoor creëer je niet alleen een kalmere omgeving maar ook een betere akoestiek. Dankzij de hoge absorptiegraad van deze panelen filter je ook al het ongewenste geluid uit de ruimte.

Akoestische scheidingswanden

Akoestische muur panelen 

Om in oude klaslokalen een slechte akoestiek tegen te gaan, is het basisprincipe harde oppervlaktes verkleinen. Dit zorgt er voor dat geluid minder weerkaatst en als gevolg is er een betere akoestiek in de ruimte.

Een aangename manier om dit te doen is door de muur te voorzien van akoestische wandpanelen. Deze wandpanelen zijn gevuld met minerale wol en nemen de trillingen van geluid makkelijk op. Dit zorgt voor een aangename en rustgevende ervaring heel de dag door.

Een leuke toevoeging aan deze wandpanelen is dat deze ook bedrukt kunnen worden. Zo voorzie je ze makkelijk van bijvoorbeeld een landkaart, een rustgevende foto of het logo van de school.

Akoestisch fotopaneel: Cotese Frame

Akoestische gordijnen voor een extra demping

Nog een erg doeltreffende manier om geluid te verminderen zijn akoestische gordijnen. Deze zijn onopvallend maar zorgen toch voor de nodige demping wanneer deze nodig is.

Het eenvoudige is dat deze gordijnen hetzelfde te bevestigen zijn als gewone gordijnen. Hierdoor hoef je geen andere technieken te voorzien. Ze zijn ook beschikbaar in verschillende diktes en kleuren.

Wil je gebruik maken van gordijnen in de klas dan is onze beste tip om deze niet voor de ramen te hangen maar voor een kale muur. Hierdoor verbeter je de akoestiek zonder impact te hebben op licht en verse lucht toevoer. Want akoestische gordijnen werken enkel wanneer deze in gesloten toestand zijn.

Akoestische gordijnen

Ook plafondpanelen zijn een goede optie voor klaslokalen en grote ruimtes

Voor grotere ruimtes in scholen zoals refters en sportzalen zijn er ook goede oplossingen op maat. Zo kan je kiezen om akoestische plafondpanelen te plaatsen. Deze verhelpen galm en onaangename geluiden zonder daar muur ruimte voor op te offeren.

Ook in een klaslokaal kan het plaatsen van plafondpanelen een zeer goede optie zijn. Doordat deze verder niet voor afleiding zorgen binnen de ruimte en toch zorgen voor voldoende demping.

Deze erg discrete en goede oplossing om je akoestiek te verbeteren zorgt voor een aangename omgeving voor iedereen aanwezig in de ruimte. 

Schakel een akoestische expert in

Akoestiek verbeteren is vaak een taak waar wat expertise voor nodig is. Door de juiste oppervlakte aan geluidsabsorberend materiaal te voorzien op de juiste plaats kan je elke ruimte aangenamer maken.

Wil je dat elke ruimte voorzien is van het juiste geluid, dan is een expert zeker de juiste keuze. Onze experts voeren professionele metingen uit en kunnen aan de hand van de verzamelde data de juiste keuzes maken voor jouw school of klaslokaal.

Heb je nog vragen over je akoestiek verbeteren in grote ruimtes op school of in klaslokalen? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Wij helpen u graag op weg naar een beter geluid.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand