Akoestiek verbeteren in openbare ruimtes

Artikel toegevoegd op

Als we denken aan een openbare ruimte, stellen we ons snel een grote hal voor met hoge plafonds. Het is een ruimte waar veel mensen tegelijkertijd binnen kunnen en vaak zijn deze erg luidruchtig. Er heerst veel galm en echo wat vaak een druk gevoel geeft.

Je vindt deze situaties op allerhande plaatsen. Denk maar aan sporthallen, luchthavens, ziekenhuizen, bibliotheken en theaterzalen om er maar enkele te noemen. wat ons meestal niet bij blijft is de rust en stilte dat deze zalen met zich mee brengen. Meestal zijn ze erg lawaaierig en heerst er een zee van lawaai.

akoestiek openbare ruimte

Wat is geluid

Geluid bestaat uit trillingen en verplaatst zich door een medium. Dit medium is meestal lucht, maar dat kan ook bijvoorbeeld water zijn of een andere stof. Geluid kan je meten en wordt uitgedrukt in decibels (dB). Hoe luider een bepaald geluid is, hoe hoger het zal zijn in decibels.

Geluid kan ook weerkaatsen. Als de trillingen in de lucht een hard en glad oppervlak tegen komen, kaatsen de trillingen terug. Dit fenomeen noemen we galm of nagalm. Een grote ruimte met enkel harde gladde wanden zal dus erg veel galm hebben. Dit wordt gezien als een onaangename klank ervaring en dat noemen we een slechte akoestiek.

De meest voorkomende geluidsoverlast in openbare ruimtes

Doordat openbare ruimtes meestal bestaan uit grote open ruimtes met harde wanden wordt het er al snel lawaaierig. Het geluid weerkaatst langs elke kant en je krijgt een storend effect.

Doorheen de hele ruimte ervaar je een samensmelting van pratende mensen, voetstappen, telefoons, machines en trolleys op een harde ondergrond. Het kan erg luid en overweldigend zijn voor veel mensen om lang aanwezig te zijn in zo een ruimte.

De beste manier om zo een ruimte aangenamer te maken voor iedereen is beginnen met het dempen van geluid en je akoestiek te verbeteren. Dit doe je door gladde en harde oppervlaktes te onderbreken met zachte en geluidsabsorberende materialen.

Begin met het plafond

Hoewel openbare ruimtes vaak geassocieerd worden met eens slechte klank is het een goed idee om dit aan te pakken. De meest voorkomende klachten hier zijn moeite om te communiceren en gehoord te worden door het lawaai.

Bij het kiezen van de juiste akoestische panelen voor een grote open ruimte is het plafond vaak een goede startplek. Erg vaak zijn plafonds in openbare ruimtes een erg groot oppervlak. Door dit af te schermen en te onderbreken met akoestische panelen zorg je voor een aangename demping van het geluid in de ruimte.

Met deze makkelijke stap kun je al een grote impact hebben op de akoestiek in de ruimte. Het zorgt er voor dat een groot deel van de gereflecteerde geluiden wordt geabsorbeerd in de panelen dankzij hun goede werking. Als gevolg hiervan wordt je terug beter verstaanbaar en creëer je meer rust.

Akoestische oplossingen op maat bij Cotese

Een grote openbare ruimte heeft vaak een behoorlijk aantal akoestische panelen nodig om de juiste demping te krijgen. Door te kiezen voor kwalitatief akoestisch absorberend materiaal zal er al heel wat veranderen in de ruimte.

Kies je voor de akoestische panelen van Cotese, dan kies je voor de beste en meest duurzame kwaliteit op de markt. Je zal minder materiaal moeten ophangen doordat onze samenstelling van geperste minerale wol een uitstekend absorptievermogen heeft. Wil je zelf berekenen wat je nodig hebt voor je ruimte? Gebruik dan onze handige calculator tool.

Kies voor een oplossing op jouw maat met de akoestische service van Cotese acoustics. Onze experts geven je graag advies op maat. Maak ook van jouw ruimte een oase van rust met een aangename akoestiek. Neem hier alvast een kijkje naar onze realisaties en neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak of offerte.

Offerte aanvragen
Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand