Akoestiek in cinema-, theater- en concertzalen.

Een goede akoestiek in een bioscoop, theater of concertzaal is onmisbaar. Het zijn plekken waar geluid een belangrijke rol speelt en het verschil kan maken voor het publiek. Naast goed geluid in de ruimte zelf, is het ook belangrijk om het geluid buiten de ruimte te beperken.

In deze unieke omstandigheden is het van groot belang om te kiezen voor de beste akoestische oplossing. Dit zorgt voor een betere ervaring in de ruimte en minder overlast buiten de ruimte.

De oorzaak van een slechte akoestiek in grote zalen

Akoestiek is een wetenschap die zich richt op geluid. Er wordt gekeken naar de kwaliteit van het geluid en de verspreiding ervan. Dit kunnen we meten door te kijken naar de verspreiding van de verschillende geluidsgolven of trillingen.

Een slechte akoestiek ontstaat wanneer geluidstrillingen blijven nagalmen. Dit komt doordat de trillingen kunnen terugkaatsen op harde oppervlakken en zo galm veroorzaken. Vooral in grote ruimtes met hoge plafonds en veel muren, zoals cinema-, theater- en concertzalen, kan galm voor de nodige problemen zorgen. Hoe meer galm er is in een ruimte, hoe slechter de akoestiek.

Verbeter de akoestiek in cinema-, theater- of concertzaal

Om de akoestiek te verbeteren in cinemazalen of andere grote zalen, moet gekeken worden naar geluidsabsorberend materiaal. Deze materialen zorgen ervoor dat het geluid niet weerkaatst wordt. Wanneer je kiest voor akoestisch materiaal met een hoge absorptiegraad zal je dus een positief effect ondervinden voor het geluid.

Door een nauwkeurige meting uit te voeren in de ruimte en het nodige geluidsabsorberende materiaal te plaatsen, verminder je de galm in de ruimte. Dit zorgt ervoor dat de zaal minder rumoerig aanvoelt en dat het geluid beter hoorbaar wordt.

De esthetische meerwaarde van akoestische panelen

In grote zalen zoals een theaterzaal of bioscoop is ook de esthetische waarde belangrijk. Het moet een discrete oplossing bieden die ook de galm in de ruimte aanpast. Zeker in cinemazalen en theaterzalen speelt visueel comfort een grote rol bij de keuze in materialen.

Net om deze reden gebruiken we voor entertainmentzalen een speciaal soort akoestische panelen. We kiezen voor een matte zwarte afwerking om reflectie of afleiding te voorkomen. Hierdoor hebben toeschouwers steeds een zo goed mogelijk visueel en akoestisch comfort.

Laat een professionele meting uitvoeren in jouw zaal

Met een professionele meting, waarbij we de juiste apparatuur gebruiken, kunnen we nauwkeurig bepalen hoeveel galm er in de ruimte geproduceerd wordt. Hiervoor installeren we sensoren en een computer met de benodigde software om je akoestische score te meten.

Na het meten van de nagalmtijd meten we ook de oppervlakte van harde voorwerpen in de ruimte, omdat deze de oorzaak zijn van de galm in de ruimte. Wanneer we alle informatie hebben verzameld, combineren we deze om te bepalen hoeveel geluidsabsorberend materiaal nodig is.

Veel gebruikte akoestische oplossingen voor bioscoopzalen, theaterzalen en concertzalen

Als je een bioscoopzaal of theaterzaal wilt inrichten voor een betere geluidservaring, heb je een specifieke oplossing nodig. Binnen ons assortiment hebben we enkele veelgebruikte akoestische materialen om grote zalen akoestisch te verbeteren.

Plafond panelen

Akoestische plafondpanelen kunnen een effectieve oplossing zijn voor het verbeteren van de akoestiek, vooral in grotere ruimtes zoals concert-, theater- en bioscoopzalen. Deze panelen zorgen voor de juiste hoeveelheid demping, waardoor de omgeving rustiger wordt. 

Door het plaatsen van de juiste hoeveelheid panelen kunnen zowel toeschouwers als voorbijgangers genieten van een aangename omgeving zonder hinderlijke galm of geluidsoverlast.

Wandpanelen

Een vaak toegepaste optie in combinatie met plafondpanelen zijn akoestische wandpanelen. Deze panelen bieden een goede oplossing voor elke ruimte. Door deze panelen aan de muur te bevestigen, worden harde oppervlakken verminderd en daarmee ook de galm. 

Binnen ons assortiment hebben we diverse soorten wandpanelen, variërend in formaat en dikte, afhankelijk van de ruimte en de mate van nagalm. Neem gerust een kijkje in ons aanbod of bekijk onze realisaties en projecten.

Akoestische gordijnen

Tot slot kunnen akoestische gordijnen ook veel helpen bij de akoestiek in de zaal. Je ziet ze vaak in theaterzalen naast het podium of tegen de muur. Dit zorgt net als akoestische panelen voor een vermindering van de galm en een betere akoestiek.

Door te kiezen voor een combinatie van verschillende mogelijkheden kun je steeds het beste geluid bieden in elk deel van de zaal. Iedereen kan ongestoord genieten van een helder en makkelijk luisterbaar geluid dankzij de akoestische oplossingen van Cotese.

Laat je begeleiden door een akoestische expert

De akoestiek verbeteren in een cinema-, theater- of concertzaal is vaak een taak waar wat expertise voor nodig is. Door de juiste oppervlakte aan geluidsabsorberend materiaal te voorzien op de juiste plaats kun je elke ruimte aangenamer maken voor iedereen.

Wil je dat elke ruimte voorzien is van het juiste geluid, dan is een expert zeker de juiste keuze. Onze experts voeren professionele metingen uit en kunnen door de verzamelde data de juiste keuzes maken voor jouw bedrijf.

Heb je nog vragen over je akoestiek verbeteren in grote zalen en evenement hallen? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. We helpen je graag op weg naar een beter geluid.

Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand