Akoestiek in de aula en universiteitsgebouwen verbeteren

Aula’s en universiteitsgebouwen zijn plekken waar veel studenten samenkomen tijdens de lesuren. Als deze ruimtes een slechte akoestiek hebben, heeft dit vaak een erg negatief effect op de omgeving, niet alleen voor de studenten, maar ook voor de professoren. Dit komt doordat de verstaanbaarheid daalt, wat ook zorgt voor verminderde concentratie.

Akoestische oplossingen voor plafonds

Akoestiek in aula verbeteren

Door te zorgen voor de juiste akoestische oplossingen in een aula, zorg je voor meer dan alleen een goed geluid. Je zorgt ervoor dat alle docenten en professoren een aangename werkomgeving hebben om les in te geven.

Ook voor studenten is de impact groot. Door in te zetten op een goede akoestiek zijn de docenten beter verstaanbaar. Dit zorgt voor een betere focus en minder vermoeidheid bij de studenten.

De impact van geluid

In aula’s is er vaak galm. Wanneer het geluidsniveau stijgt, heeft galm een erg vervelend effect in de ruimte. Als er veel geluiden worden gemaakt in de ruimte, kan dit, in combinatie met galm, voor heel wat geluidsoverlast zorgen.

Doordat de galm sterk aanwezig is, wordt het moeilijker voor de studenten om een docent of professor te verstaan. Ook zullen de studenten zich minder goed kunnen concentreren als gevolg van een slechte akoestiek in de aula.

Zorg er dus voor dat het geluid in de aula steeds goed en aangenaam is. Er is tenslotte niets belangrijker dan de docent verstaan voor een student.

Geluidsoverlast en concentratie

Universiteitsgebouwen zijn vaak erg oude en gedateerde gebouwen. Net zoals veel van deze gebouwen geldt hetzelfde voor een aula. Ze bestaan voornamelijk uit hoge plafonds, veel muren en ramen. Hoewel zo’n locatie praktisch is om veel leerlingen samen te brengen, is dit niet de beste oplossing voor het geluid.

Doordat veel van deze oppervlakten bestaan uit harde materialen zoals beton, heeft dit invloed op het geluid. Deze harde materialen weerkaatsen de geluidstrillingen, wat zorgt voor galm en een slechte akoestiek.

Als er in zo’n ruimte veel verschillende geluiden worden geproduceerd, heeft dat een groot effect op de hoeveelheid galm. Deze galm zorgt op zijn beurt voor verminderde focus en kunnen leerlingen zich minder concentreren.

Het is dus van groot belang dat je altijd kiest voor een goede en duurzame akoestische oplossing voor aula’s en universiteitsgebouwen. Een goede akoestiek zal een positieve invloed hebben op zowel de leerlingen als de docenten.

Veel gebruikte akoestische oplossingen voor aula’s

Omdat het geluidsniveau en een goede akoestiek zo’n grote invloed hebben op de studenten en de werkomstandigheden van het personeel, is het belangrijk om hier tijdig in te investeren. Met de juiste akoestische oplossingen zorg je ervoor dat de rust terugkeert in een aula. We sommen hieronder alvast enkele van onze populairste producten op.

Akoestische wandpanelen

Het basisprincipe om de akoestiek te verbeteren in elke ruimte is het verkleinen van harde oppervlakten. Dit zorgt ervoor dat er minder geluid weerkaatst en dat er een goede akoestiek heerst.

Een aangename manier om dit te doen is door akoestische wandpanelen aan de muur te hangen. Deze wandpanelen zijn gevuld met minerale wol en absorberen trillingen, wat zorgt voor een aangename en rustgevende ervaring. Dit maakt ze een zeer goede akoestische oplossing.

Akoestische plafondpanelen

Akoestische plafondpanelen zijn een erg goede oplossing voor grote ruimtes zoals een aula. Deze panelen zijn makkelijk te plaatsen aan het plafond door onze experts en nemen weinig ruimte in beslag. Zeker in ruimtes met hoge plafonds kan dit al zorgen voor een betere akoestiek.

Het verbeteren van de akoestiek in een aula met akoestische plafondpanelen is zeker een van de meest gekozen opties. Vaak worden deze panelen ook gecombineerd met wandpanelen of een van onze andere akoestische oplossingen.

Akoestische gordijnen

Tot slot kunnen akoestische gordijnen ook een goede oplossing bieden, vooral wanneer er grote kale muren zijn. Deze gordijnen zijn zeer onopvallend, maar bieden toch een goede demping om de akoestiek te verbeteren.

Het grootste voordeel van akoestische gordijnen is het gemak om ze te plaatsen en te gebruiken. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren, wat voor verschillende mogelijkheden zorgt.

Laat je begeleiden door een akoestische expert

De akoestiek verbeteren in een aula of universiteitsgebouw is vaak een taak waar wat expertise voor nodig is. Door de juiste oppervlakte aan geluidsabsorberend materiaal te voorzien op de juiste plaats te voorzien, kun je elke ruimte aangenamer maken voor iedereen.

Als je wilt dat elke ruimte voorzien is van het juiste geluid, is het inschakelen van een expert zeker de juiste keuze. Onze experts voeren professionele metingen uit en kunnen door de verzamelde data de juiste keuzes maken voor jouw school.

Heb je nog vragen over je akoestiek verbeteren in een aula? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. We helpen je graag op weg naar een beter geluid met de passende akoestische oplossingen.

Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand