Akoestiek

Wat is galm?

Bij aanwezigheid van harde vlakke oppervlaktes in een ruimte ontstaan er storende geluidsreflecties. Het geluid verplaatst zich aan een zeer hoge snelheid (360 m/s) en weerkaatst op grote raampartijen, beton, geschilderde muren, tegels, enz. Hierdoor ervaart men een echo in de ruimte. Soms worden deze geluidsreflecties eveneens veroorzaakt door bepaalde vormen in de architectuur zoals een vide, een puntdak, een gewelf, nissen, hoge plafonds en kort op elkaar staande wanden.

Hoe wordt galm gemeten?

De galmtijd is de tijd dat een geluid in de ruimte blijft hangen. Deze wordt gemeten in seconden. Een ideale galmtijd is 0,8 s of lager. Indien u het wenst kan Cotese Acoustics de galmtijd in uw ruimte komen opmeten. Aarzel niet om met ons contact op te nemen voor akoestisch advies en een vrijblijvende offerte.

Wat zijn de oplossingen?

Bij aanwezigheid van storende geluidsreflecties is het aangeraden om geluidsabsorberende materialen te plaatsen. Dit kan zowel op plafonds, op wanden als voor de ramen. Men kan werken met akoestische panelen, gordijnen, lamellen of een combinatie van deze materialen.

Wat is de absorptiewaarde?

Bij het plaatsen van akoestische oplossingen dient men rekening te houden met de absorptiewaarde van de producten. Deze wordt ofwel alpha-w waarde genoemd of NRC (noise reduction coefficient) genoemd. Deze dienen zo hoog mogelijk te zijn, zowel in de lage tonen als in de hoge tonen. Deze waarden worden beïnvloed door de dikte en de densiteit van elk product. De maximum NRC waarde van een product is 1. 1 = 100% absorptie van het geluid en noemt men in akoestiek “open window” (alsof een raam openstaat, dan gaat alle geluid naar buiten).

Waar kan je het best wandpanelen plaatsen?

Het geluid verplaatst zich als een bol in de ruimte en weerkaatst op harde en vlakke materialen. Het is zeer interessant om wandpanelen rechtover raampartijen te hangen. De ramen zorgen namelijk voor de hoogste reflectie. Het plaatsen van panelen rechtover elkaar heeft dan weer geen nut. Eens het geluid in een wandpaneel geabsorbeerd is zal het niet meer naar de overkant van de ruimte gaan.

Hoeveel m2 absorptiepanelen heb ik nodig?

Bij een maximale absorptie van het product (NRC = 1), kan je volgende berekening toepassen: Bereken eerst het volume van de ruimte (lengte x breedte x hoogte). Dit getal vermenigvuldig je met 8 %. Stel je hebt een ruimte van 100 m3, dan heb je dus 8 m2 absorptiepanelen nodig. Indien de ruimte kleiner dan 50 m3 is, is het best 10 % aan te houden. Dit omdat de wanden dichter op elkaar staan waardoor de galm verhoogt. Bv. 45 m3 => 4,5 m2 paneel Bij zeer grote ruimtes (meer dan 250 m3), staan de wanden verder van elkaar waardoor er minder geluidsreflectie is. Hier kan je een 6 % regel toepassen. Bv. 300 m3 => 18 m2 paneel

Akoestische gordijnen of lamellen

Cotese is al jaren gespecialiseerd in raamdecoratie. Akoestische gordijnen of lamellen bieden een iets lagere absorptiewaarde dan akoestische panelen maar hebben natuurlijk ook een andere functie naar verduistering en privacy toe. Hier geldt wel dat de absorptie van geluid vooral gebeurt als de gordijnen dichtgetrokken zijn.  De lamellen dienen een 45° stand te hebben voor een optimale geluidsabsorptie.

Ruimteakoestiek versus geluidsisolatie

Cotese Acoustics biedt oplossingen in ruimteakoestiek (binnen één en dezelfde ruimte): galm, echo, gespreksprivacy. Indien u geluidshinder ondervindt komende van een andere ruimte of van buitenaf, dan is er nood aan bouwkundige ingrepen (harde isolerende materialen, geen zachte absorptie materialen).

'; $i++; } } ?>

Cotese Acoustics

Cotese Acoustics biedt akoestische oplossingen voor elk interieur vanaf 100 €/m².

U kan ons steeds bereiken voor een vraag of gratis offerteaanvraag!

Reeds 1m2 van de berekende 3m2 in de winkelmand